Vánoce ve znamení kvality

Vánoce ve znamení kvality

Nakupujete na štědrovečerní večeři? I klasické české pokrmy lze připravit zdravě a z kvalitních surovin. Využijte dostupnosti čerstvých produktů a pojďte se s námi inspirovat, jak připravit chutné a zároveň kvalitní pohoštění na štědrovečerní stůl.

Důležitá je především kvalita potravin, které kupujete a používáte. Licencované označení bio nebo raw už je pouze přidanou hodnotou. Nejkvalitnější suroviny zcela určitě seženete na vesnici přímo od farmářů. Využijte každé možnosti odebírat potraviny od těchto malých firmiček a konkrétních osob, za kvalitu totiž ručí svou dobrou pověstí.

Těsta a sladké pečení

První závan vůně Vánoc přichází s prvním plechem hotového cukroví. Možná si říkáte, že na pečení je potřeba hodně surovin a nechce se vám za ně utrácet. Důležité je pamatovat na dvě pravidla: „To nejdražší není vždy to nejlepší.“ a „Lepší je kvalita, nežli kvantita.“. Pokud použijete do těst a krémů domácí vajíčka zajistíte si nejen hezčí barvu těsta i výsledného produktu, ale také výraznější chuť. Mnohdy se dají levně pořídit u sousedů na chalupě nebo přes známé v práci, stačí se optat. Dobrý tip je také kupovat mléko v tzv. mlékomatech. Nabízí levnější cenu než bio mléka prodávaná v supermarketech a vyznačuje se opravdovou kvalitou. Mléko pochází vždy z lokální mlékárny a nebývá nijak ošizeno ani ředěno. Rozdíl poznáte především v konzistenci těsta, které je více hutné a lépe drží při sobě. Vánočka se pak zaplete skoro sama.

Zdobení cukroví

Rozhodnete-li se hotové cukroví máčet do čokolády, neošiďte se ani při výběru této suroviny. Čokoláda na vaření by měla obsahovat nejméně 32% kakaové sušiny. Víceprocentní čokoládu určenou na vaření, celých 44% nabízí pak například čokoládovna Carla. Oproti klasické čokoládě má čokoláda na vaření tu výhodu, že se lépe rozpouští a snáze se spojí i s jinými surovinami. Ideální je nejen na polevy, ale i do náplní a krémů.

Bramborový salát

Rozhodli jste se vařit letos na Vánoce kvalitně a v rámci možností i zdravě, ale přesto se nehodláte vzdát bramborového salátu? Vyrobte si alespoň domácí majonézu, která neobsahuje žádné chemické konzervanty a přidané stabilizátory. O domácích vejcích už byla řeč. Na domácí majonézu jsou jistou volbou. Potřebujete totiž v první řadě vejce opravdu čerstvá a jedině u vajec od soukromého chovatele, můžete zjistit jejich opravdové staří. Dalšími ingrediencemi jsou kvalitní slunečnicový olej, dijonská hořčice, citron, pepř a sůl. Stačí vše smíchat a pomocí ponorného mixeru rozmixovat. Jednoduchý recept povýší váš bramborový salát z nezdravé pochoutky na kvalitní přílohu k štědrovečerní rybě.

Nápoje na sváteční stůl

U sváteční večeře je samozřejmostí slavnostní přípitek. Připít si se svými blízkými, kvalitním vínem či šampaňským jistě není dietní hřích. Po zbytek večera ale můžete podávat již zdravější varianty nápojů. Připravte si například několik příchutí domácích limonád. Můžete je nachystat i několik dní předem, což je výhoda, která ušetří čas, a navíc necháte limonádám prostor k uležení. Vyberte si oblíbené ovoce (klidně zmražené) a bylinky, například lesní plody, nebo broskve a mátu. Ingredience svařte společně s troškou hnědého cukru, a pokud nemáte rádi větší kousky, směs i propasírujte. Vyvařený sirup pak zalejte perlivou vodou a rozlejte do zátkovacích lahví. Uvidíte, že domácí limonády budou všem chutnat a začnete si je připravovat i k jiným příležitostem.

Mohlo by vás zajímat:

Jak uvařit pohanku?

Špageti aglio olio peperoncino.