Čím dál vice se setkáváme v obchodech i v médiích o pojmech jako biopotraviny nebo potraviny ekologického zemědělství. Proč jsou tyto mnohem potraviny lepší přes vyšší cenu? Jedná se jen o luxusní zboží nebo o investici do vlastního zdraví?
Pojem biopotravina
Biopotraviny pěstujeme bez narušení životního prostředí na základě přísných ekologických postupů. Nepoužívají se žádné škodlivé, uměle vypěstované nebo chemické prostředky. Každý bioprodukt má své řádné označení a zaručuje, že byl produkt kontrolován na každém kroku své výroby. Značky bio vydává Ministerstvo zemědělství a v Česku byly k udílení pověřeny organizace KEZ, ABcert a Biokont.
V rámci Evropské unie je možné používat celoevropskou značku pro biopotraviny. Označování výrobků touto značkou, její podoba a podmínky jejího použití je upraveno Nařízením Rady EHS 2092/91 o ekologickém zemědělství.
Proč jsou zdravější a lepší než “normální” potraviny?
Největší předností biopotravin je ta, že jsou pěstovány bez použití chemických prostředků. Pěstování je postaveno na kladném vztahu k přírodě a vychází z tradičních zemědělských postupů. Nejsou potřeba chemické postřiky, protože rostliny jsou schopné samy odolávat škůdcům a chorobám díky střídání zemědělských plodin na poli. Proto je v bio ovoci a v bio zelenině, díky šetrnému zacházení s přírodou a přirozenému růstu bez pomocných hormonů, obsaženo mnohem více vitamínů a minerálů. Kromě toho samozřejmě mnohem lépe chutná. Jednoduše řečeno, není zde žádný zásah proti přírodě.
Proč jsou biopotraviny dražší?
Biopotraviny – více zde – jsou dražší než klasicky vyráběné a pěstované produkty právě díky šetrnějším postupům vůči životnímu prostředí. Navíc ekozemědělci dosahují nižších výnosů plodin a nižší užitkovosti hospodářských zvířat. Více je využívána manuální práce, která je dražší než mechanická. Cena bioproduktu odráží jeho poctivost, absenci chemických aditiv a konzervantů a poctivou práci zemědělců.