Tofu neobsahuje lepek, laktózu, nasycené mastné kyseliny ani cholesterol. Naopak je bohaté na prospěšné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerály (vápník, železo, hořčík) a sójové fytoestrogeny, které upravují hormonální nerovnováhu a snižují riziko rakoviny prsu.
Tofu se dá použít:
– místo tučné smetany v krémových polévkách, omáčkách, dresincích,
– místo mléka v bramborové kaši,
– místo majonézy v dipech,
– místo žloutků v suflé,
– místo sýrů v různých pokrmech,
– místo vejce do různých jídel: 5 lžic rozmixovaného tofu bez přísad = 1 vejce.
Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:
Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal
Bílkoviny: 15,5 g
Tuky: 2,4 g
Sacharidy: 6,9 g
Čínské tofu
- 250 g tofu natural
- sójová omáčka
- zázvor
- česnek
- olivový olej
- malý pórek
- lžíce výhonků mungo
- 5 žampionů
lžíce škrobové moučky
Tofu nakrájíme na kostičky a v chladu ho necháme marinovat v nálevu ze sójové omáčky, drceného česneku, strouhaného zázvoru a oleje. Na oleji osmahneme nakrájený pórek a klíčky, přidáme tofu, podlijeme vodou smíchanou se škrobovou moučkou a povaříme. Lze dochutit koriandrem, kari, pepřem atp.