Tofu: Pro zdraví i pro dietu

Tofu: Pro zdraví i pro dietu
Tofu neobsahuje lepek, laktózu, nasycené mastné kyseliny ani cholesterol. Naopak je bohaté na prospěšné nenasycené mastné kyseliny, vlákninu, vitaminy skupiny B, minerály (vápník, železo, hořčík) a sójové fytoestrogeny, které upravují hormonální nerovnováhu a snižují riziko rakoviny prsu.

Tofu se dá použít:

– místo tučné smetany v krémových polévkách, omáčkách, dresincích,
– místo mléka v bramborové kaši,
– místo majonézy v dipech,
– místo žloutků v suflé,
– místo sýrů v různých pokrmech,
– místo vejce do různých jídel: 5 lžic rozmixovaného tofu bez přísad = 1 vejce.

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:

Energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal
Bílkoviny: 15,5 g
Tuky: 2,4 g
Sacharidy: 6,9 g

Čínské tofu

  • 250 g tofu natural
  • sójová omáčka
  • zázvor
  • česnek
  • olivový olej
  • malý pórek
  • lžíce výhonků mungo
  • 5 žampionů

lžíce škrobové moučky

Tofu nakrájíme na kostičky a v chladu ho necháme marinovat v nálevu ze sójové omáčky, drceného česneku, strouhaného zázvoru a oleje. Na oleji osmahneme nakrájený pórek a klíčky, přidáme tofu, podlijeme vodou smíchanou se škrobovou moučkou a povaříme. Lze dochutit koriandrem, kari, pepřem atp.