Ochutnejte španělskou paellu

Ochutnejte španělskou paellu

Setkáte-li se s rodilým Španělem a požádáte ho, aby vám uvařil pokrm, který je pro Španělsko typický, pak se před vámi s největší pravděpodobností ocitne paella.

Ne každý Španěl vám však připraví stejnou paellu. Paella je tradiční španělské jídlo, které se vaří v celém Španělsku, ale v každé jeho části má jinou podobu. Tou nejtradičnější variantou je valencijská paella, která, jak už název napovídá je typická pro oblast Valencie. Mezi základní suroviny pro přípravu této paelly patří dva druhy masa – králičí a kuřecí, rýže, bílé a červené fazole. Nezbytností je také šafrán, který jí dodá charakteristicky žlutou barvu. Potřebovat budete také velkou pánev, na které jídlo nejen připravíte, ale také ho na ní budete podávat.

Původně se paella připravovala na otevřeném ohni, což v dnešních podmínkách není úplně nejjednodušší, ale i doma na sporáku se vám podaří uvařit výbornou paellu. Kromě této tradiční paelly je hodně oblíbená také paella obohacená o mořské plody. Při přípravě paelly nemusíte do detailů dodržovat originální recept.

Paellu můžete zpestřit v zásadě čímkoliv, co vás napadne a vytvoříte tak nový, originální recept. Klidně můžete i vynechat maso a přidat například houby a více druhů zeleniny. Paella je právem označována za jeden z největších pokladů španělské gastronomie. Celkově se dá o španělské kuchyni říct, že je velmi chutná, barevná a zdravá. Při vaření jsou používány čerstvé potraviny té nejvyšší kvality. Je to právě gastronomie, co táhne turisty do Španělska. Není nic dokonalejšího, než si vychutnat kvalitní jídlo na prosluněné pláži. Navíc není španělská kuchyně vůbec jednotvárná, rozhodně se nemusíte bát, že byste během vašeho pobytu celý týden jedli to samé. Právě naopak, španělská kuchyně nabízí mnoho specialit, které stojí za vyzkoušení, ať už se jedná o polévky, hlavní chody, nebo dezerty.

Mohlo by vás zajímat:

Jak uvařit pohanku?

Špageti aglio olio peperoncino.