Kukuřice: univerzální zelenina

Kukuřice: univerzální zelenina

Kukuřice se jeví jako ideální součást našeho jídelníčku. Je totiž nesmírně bohatá na prospěšné látky – například vitamín B, některé užitečné kyseliny nebo thiamin, který pomáhá zprostředkovávat přenos vzruchů v nervové soustavě, a tím stimuluje paměť.

Každý z nás kukuřici zná. Prodává se čerstvá, vařená, mražená, sterilovaná, pražená nebo třeba grilovaná. Rádi ji přidáváme do salátů, masových směsí, v podobě mouky do kukuřičných tortill a zhlédnout bez ní film v americkém kině je jako jít do bazénu bez plavek. Málokdo však ví, jak blahodárný vliv na náš organismus má.

Pro pleť i vlasy

Obzvláště důležitou složkou kukuřice jsou foláty, tedy prvky, které patří do skupiny vitamínů B. Podílejí se na tvorbě a udržování nových buněk a jsou důležité zejména při vývoji plodu v těhotenství. Nedávný výzkum také prokázal, že foláty, na něž je kukuřice rovněž bohatá, mohou snížit i hladinu aminokyselin, které eliminují riziko vzniku onemocnění srdce.
Kukuřičná zrna také obsahují mnoho minerálních látek – železo, hořčík, zinek, mangan a selen –, které napomáhají správné krvetvorbě, okysličují buňky a udržují správnou hladinu hormonů v těle. Pomáhají udržet pleť svěží a přispívají ke správné kvalitě vlasů. V kukuřici se skrývá i spousta glukózy, jež je důležitá pro naši vitalitu – tělesnou i duševní. Obsahuje také množství vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin, a tak nám dodává energii a stimuluje činnost mozku, podporuje soustředění a zvyšuje odolnost vůči stresu.

Zelená barva: záruka čerstvosti

Pokud jste dostali chuť na čerstvé kukuřičné klasy a chystáte se do obchodu, vybírejte pouze ty, které byly skladovány v chladu. V teple se totiž v kukuřici přeměňuje cukr na škrob, a tím ztrácí svoji kvalitu. Pokud nakoupíte kukuřici na trhu či u prodejců z kraje silnice, ujistěte se, že nebyla vystavena přímému slunečnímu záření.
Vybírejte si pouze klasy, jejichž slupky jsou zelené. Jestli si chcete ověřit kvalitu zrna, odstraňte část slupky. Čerstvá kukuřice má zrna šťavnatá a pevně uspořádaná v řadách a při zmáčknutí by z nich měla vytékat bílá šťáva. Kukuřice ztrácí relativně rychle svoji vůni. Pokud si tedy kukuřičné aroma chcete naplno užít, kupte si ji v den, kdy se ji chystáte sníst. Skladujete-li kukuřici v lednici v igelitovém sáčku, neodstraňujte z ní slupku.

Tortilly i pivo

Kukuřice se na naší zemi vyskytuje již nejméně sedm tisíc let. Vědci věří, že ta úplně první vyrostla na mexické rovině nebo na vysočině v Guatemale. Raná kukuřice byla původně podobná ovsu a ječmenu každým zrnem schovaným ve slupce. Klasy, jejichž podobu známe dnes, byly vyšlechtěny v průběhu století původními obyvateli Ameriky.
Kukuřice je dnes po rýži a pšenici nejvíce pěstovanou plodinou na světě. Je to také jediná plodina, která kvůli svému vyšlechtění není schopna růst bez pomoci lidské ruky. Zajímavé je, že ačkoliv kukuřici spojujeme nejčastěji s barvou žlutou, ve skutečnosti může mít mnoho barevných variant – červenou, růžovou, tmavě hnědou či modrou. V současné době je oblíbená pro zpestření jídelníčku, například se z ní vyrábějí modré nebo červené chipsy z kukuřičné tortilly. Přidávána je také do rýžových chlebů a v Africe již odpradávna slouží spolu s čirokem a kvasinkami k výrobě populárního piva.