Léto nahrává pobytu v přírodě, na zahradě i na předzahrádkách restauračních zařízení. Hosté, turisté i kamarádi se díky vaší kuchyni budou cítit jako doma, pokud jim připravíte občerstvení, jaké ještě nikdy neochutnali. Jak to ale zařídit, pokud máte pouze omezené zdroje anebo čekáte přátele s vytříbenými, mlsnými jazýčky? Vůbec nepřemýšlejte nad cizokrajnými specialitami. Jednoduše sáhněte do ověřených a českých či moravských zdrojů. I návštěva ze zahraničí bude potěšena, když okusí naše speciality.
Na gril patří nadívaná zelenina, klobásky, pečeně i drůbež a ryby
Tuzemskou klasikou, jež jako každý rok ožívá na našich zahradách, terasách i zahrádkách restaurací, jsou uzené a grilované speciality. Zeptejte se Američanů, co si opékají na ohni…. Budete překvapeni, že i růžovo-bílé pěnové, pufované bonbony marshmallow se dají napíchnout na klacek a opékat nad ohněm. Tuto návštěvu jistě uctíte klasickým vuřtem a chlazeným pivem. Ovšem co nabídnout náročnějším, tuzemským strávníkům? Jistě je neurazíte zeleninou na grilu, plněnou sýrem – po balkánském způsobu. Na gril samozřejmě patří i pečeně, ryby a drůbež.
I zahraniční návštěvy si zaslouží ochutnat pravou moravskou klasiku
Nezapomínejte ani na tekuté osvěžení. Pivem rozhodně neurazíte. Ale taková pravá moravská vína – bílá, červená, sekty – naučí především české spotřebitele poznávat jiné chutě, než jsou běžně dostupné v obchodě či hospodě. Jste-li majitelem restaurace nebo vinotéky, kde podáváte tvrdé sýry a klobásky, nezapomeňte na sudové víno, které svým hostům můžete nabídnout. Ani destiláty z prověřených a certifikovaných zdrojů neurazí. Cizinci by se mohli naučit pít i jiné speciality než irskou či americkou whiskey. Naopak, budete-li mít na návštěvě kovaného Moraváka, poučte jej v oblasti, již třeba nezná – zahraniční vína jej mohou inspirovat.