Ve většině domácností se v nějaké podobě pravidelně objevují rajčata. Ať už se jedná o čerstvé plody různých odrůd nebo rajčata zpracovaná. Jejich obliba je daná zejména nenáročností na pěstování a přínosem pro naše zdraví. Rajčata jsou bohatým zdrojem vlákniny a minerálů, naopak marně byste v nich hledali tuky.
Na pěstování rajčat stačí balkon
Vlastnoručně vypěstovaná rajčata chutnají vždy mnohem lépe, než ta, která jsou dovážená ze zahraničí. Navíc, ani v případě, že nemáte zahradu, nemusíte být o pocit úspěšného pěstování ochuzeni. Rajčatům postačí květináč na balkoně. Pokud se budete o rajčata náležitě starat, dočkáte se bohatě obsypaných keříků. Tato rajčata jsou vhodná zejména k přímé spotřebě. V tomto případě si nebudete muset lámat hlavu s tím, jak rychle rajčata spotřebovat, protože rajčata patří do skupiny zeleniny, která není vhodná k dlouhodobému ukládání. Rajčata je nejlépe krátce po utrhnutí zkonzumovat nebo zpracovat. Pokud chcete mí rajčata neustále v zásobě pro využití při vaření, pak si raději pořiďte rajčata zpracovaná.
Konzervovaná rajčata a další gastrobalení
Jestliže rádi připravujete omáčky na špagety, lasagne nebo jakýkoliv jiný pokrm, do nějž se běžně používá rajský protlak, pak vyzkoušejte drcená rajčata, která protlak nahradí mnohem lépe. Drcená rajčata obsahují kousky rajčat a plnohodnotně vám ve vašich pokrmech nahradí rajčata čerstvá. Můžete je mít doma neustále v zásobě a nemusíte se bát, že vám chytnou plíseň.
V restauracích a jiných stravovacích zařízeních nachází uplatnění také gastrobalení potravin. Jedná se o běžně dostupné suroviny, které jsou však v mnohonásobně větším balení. Toto balení je pro běžnou domácnost nevyužitelné. Příkladem jsou krájená rajčata, která se dají sehnat na těchto stránkách katalog.bmcbrno.cz/krajena-rajcata-polpa-di-pomodoro-2500-g.html. Jediný rozdíl oproti standardnímu balení je ve velikosti. V kvalitě rozdíl nenajdete. Jako vždy se jedná o výrobek zpracovaný z těch nejkvalitnějších surovin.