Linecké cukroví je jedním z tradičních druhů, který by na vánočním stole neměl chybět. Z otvoru vrchního dílu slepovaného cukroví se na vás usmívá voňavá marmeláda, která lineckému cukroví dodá další rozměr chuti a potřebnou šťavnatost. Roky prověřený recept na slepovené linecké vánoční cukroví bude určitě dobrou inspirací.
Suroviny na slepované linecké cukroví
1/2 kg hladké mouky, 18 dkg cukru, 28 dkg másla, 4 žloutky, citronová šťáva a citronová kůra, vanilkový cukr, marmeláda na slepení dílu bez otvoru a s otvorem.
Příprava slepovaného lineckého cukroví
Do prosáté mouky přidáme cukr a vanilkový cukr. Do důlku oddělíme žloutky, přidáme změklé máslo, citronovou šťávu a kůru z jednoho citronu. Všechny suroviny na linecké curoví smícháme, vypracujeme těsto, zabalíme ho do mikrotenového sáčku a necháme v chladu asi jednu hodinu odležet.
Poté z těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát, ze kterého formičkou vykrájíme tvary dle naší fantazie jako například srdíčka, kolečka, kytičky, atd. Uprostřed poloviny z nich vykrojíme malý otvor. Jednotlivé kusy poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi na 170°C 10 až 12 minut do růžova. Vytvořené tvary k sobě slepíme nějakou dobrou marmeládou a jemně pocukrujeme.
Slepované linecké rady našich babiček
- Poměr ingrediencí přesně dodržte. Je to léty prověřený základ výborné chuti.