Teflonové nádobí patří mezi to nejlepší, co na trhu nejdete. Hledat tedy konkurenci pro tento materiál je opravdu obtížné. I tak jednoho černého koně najdete.
Konkurence teflonu?
PTFE vznikl už v polovině 20. století. Tehdy ho omylem vynalezl nadějný vědec z firmy DuPont. Když materiál PTFE vědci v laboratořích této společnosti zkoumali, zjistili, že má téměř dokonalé vlastnosti. Díky nepřilnavosti a zdravotní nezávislosti se začal hojně využívat v potravinářství a dnes jej známe pod názvem teflon.
PTFE folie ale není jediným materiálem, který je v potravinářství populární. Za přímého konkurenta teflonu totiž můžeme považovat keramiku. Její historie je sice výrazně starší, v potravinářství se ale začala používat až začátkem 21. století. Kuchaři tak nyní mají na výběr z celé řady kvalitních materiálů, s jejichž pomocí mohou připravovat kvalitní pokrmy.
Je teflon škodlivý
Než se nějaký materiál začne používat v potravinářství, důkladně se prověřuje. To ale neznamená, že někdo v laboratořích neudělal chybu, nebo úmyslně něco nezatajil. To sice není případ teflonu, i přesto dnes víme, že zdraví škodlivý být opravdu může. Musíte ho ale dostat do takového stavu, do kterého ho při běžném vaření, smažení nebo pečení vůbec nedostanete.
Původně vyvolávalo největší obavu uvolňování škodlivých látek při velkém zahřátí. Jak ale všem později došlo, na takovou teplotu se žádná moderní trouba nikdy nedostane. Z rakoviny hrozící při pravidelné konzumaci škodlivin uvolňovaných teflonem tedy strach mít nemusíte. Jediné reálné nebezpečí tak hrozí při opotřebování a odloupnutí ochranné vrtvy.
Určitě to nečtete poprvé, ale doba se od prvotního objevu teflonu výrazně posunula. I díky tomu už výrobci dávno odstranili problémy ohrožující zdraví. To ale neznamená, že se v budoucnu neobjeví nové studie a trh se kompletně nepromění. Zatím ale platí, že teflonové nádobí patří mezi to nejlepší, co v dnešních dnech můžete pořídit.