Mramorová bábovka jako od babičky

Mramorová bábovka jako od babičky

Chcete se blýsknout před návštěvou a připravit moučník podle osvědčené receptury? Tady máte inspiraci. Najděte si další rozmanité kuchařské recepty na téma v magazínovém webu Recepty pro každého.

36a

Kromě receptů na vaření tu najdete i tipy, triky a rady odborníků a hlavně videonávody.

6b Vepřoví guláš (1)

Jestli chcete uvařit něco z české kuchyně, můžete na stránkách vyhledat a vyzkoušet segedinský guláš nebo houbový guláš. Rozhodně ale neuděláte chybu, když si připravíte poctivou českou mramorovou bábovku. Tady vám předkládáme původní recept.

Doba přípravy: 75 minut

Počet porcí: 10

Suroviny na mramorovou bábovku:

  • Hera 250g
  • vanilkový cukr 1 balení
  • polohrubá mouka 500g
  • prášek do pečiva 1 balení
  • mléko 1/8 litru
  • cukr krupice 270g
  • vejce 5 ks
  • špetka soli
  • rum 2 lžíce
  • kakao 30g
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Připravíme si větší a menší mísu. Do té větší dáme Heru, která má pokojovou teplotu, protože se s ní lépe pracuje. Ušleháme ji spolu s 250 gramy cukru krupice a také s vanilkovým cukrem. Vznikne jedna celistvá pěna. Postupně do ní vmícháme vejce, každé zvlášť, a dále rum a také sůl.

Prosátou mouku smícháme spolu s práškem do pečiva a postupně ji po menších dávkách přidáme do těsta. Stejně tak postupně přidáváme mléko.

Až se těsto pořádně vymíchá, oddělíme jeho jednu třetinu, kterou přesuneme do menší mísy. Tam potom nasypeme kakao, dvě lžíce mléka a zbytek cukru krupice. Důkladně zamícháme.

Připravíme si formu, kterou vymažeme a vysypeme. Pokud máte novější typ, stačí to takto udělat pouze poprvé a pak už není potřeba. Formu naplňujeme střídavě světlou a tmavou vrstvou. Všemi vrstvami potom spirálovým pohybem protáhneme lžíci. Tím vznikne pěkný efekt tmavé a světlé části.

Troubu si na začátku nastavíme na 180 stupňů Celsia. Jakmile máme bábovku připraveno, okamžitě ji pečeme. Doporučuje se po dobu 60 minut, ale záleží na vaší zkušenosti. To, jestli je hotová, zjistíte pomocí dlouhé špejle. Nejlepší je potom seříznout vršek, aby bábovka po překlopení seděla na tácu rovně.

Až bude hotová, nechte ji vychladnout a nakonec posypte moučkovým cukrem. Podávejte ke kávě či čaji.